Császármetszés II.

Császármetszés II.

Az előző részben megismertük a császármetszés előnyeit, hátrányait, az érzéstelenítési és műtéti módszereket, most nézzük meg, hogyan is zajlik maga a műtét.

Milyen okok indokolják a császármetszést?

Elöl fekvő lepény: eleve problémát okoz, mert a méhszájat eltakarja, ami kizárja a magzat hüvelyi úton való születését.

Köldökzsinór előreesése: általában akkor fordul elő, ha burokrepedés következtében a szülés beindulása előtt elfolyik a magzatvíz. Ilyenkor a kizúduló víz előresodorhatja a köldökzsinórt és a magzat beilleszkedő feje, pedig elszorítja.

Téraránytalanság: a terhesség alatti ultrahangos vizsgálat kimutathatja, hogy a baba feje nem férhet ki az anya medencéjén, de inkább a vajúdás alatt végezhető el biztonságosan az anyai és a magzati méretek összehasonlítása.

A kismama betegségei: gerinc és medenceproblémák, krónikus betegségek, mint pl. szívbetegség, stb.

Elhúzódó szülés, gyenge fájások: ha a magzatburok már nem ép, fennáll a fertőzés veszélye, illetve az oxitocin infúzió hatására túl erős fájdalmak lépnek fel, ha a vajúdás elhúzódik, a magzat nem bírja túl jól. A magzat szívhangja jelzi mikor van szükség sürgős beavatkozásra, azaz műtétre.

Hogyan zajlik a műtét?

A szeméremszőrzet felső részének leborotválása után (mivel ott lesz a vágás), beraknak egy katétert a húgycsőbe. Az érzéstelenítés a műtőben történik, amit gyakorlott aneszteziológus orvos végez.

Lemossák a kismama hasát fertőtlenítő oldattal. Ezután letakarják a kismamát, és elszigetelik a műtéti területet a test többi részétől. A kismama nem látja a műtétet. Ha az apuka itt ott lehet, csakis a kismama fejénél, így ő sem látja a véres dolgokat.

Az előkészítés után a régi technika alkalmazásával átmetszik a bőrt, a hasizom kötőszövetét, a hasizmokat függőlegesen szétválasztva a hashártyát, és ezeket széthúzva a méhen ejtett utolsó vágáson benyúlva kiemelik a babát, azután leválasztják a lepényt. Végül összevarrják rétegenként a sebeket (méhet, majd a hasfali rétegeket).

Az újfajta technikával (ún. Misgav-Ladach) kíméletesebben nyitják meg a méhet, egy rétegben varrják, a hashártyát pedig nem zárják, hanem hagyják, hogy magától csússzon vissza a helyére. Így a műtét rövidebb, gyorsabb a gyógyulás és kevesebb összenövés keletkezhet a hasüregben.

A korszerű anyagoknak köszönhetően ma már ritkán van szükség varratszedésre. A hasban maradó fonalak felszívódnak, de olykor a bőrt is felszívódó varrattal öltik össze. Előfordulhat, hogy kapcsot használnak.

A császármetszés után

Az érzéstelenítő hatásának elmúlásával kínos órák következnek. Fájdalomcsillapítót azonban lehet kérni, de ha EDA-val volt érzéstelenítve a kismama, akkor azt kaphatja továbbra is, kisebb adagban.

Az első éjszaka után eltávolítják a katétert, majd fel lehet kelni. Érdemes minél előbb felkelni, hogy megelőzzük a vérrögképződést. Az első nap a vérnyomás hirtelen csökkenése miatt ájulás kerülgethet, óvatosan mozogjunk!

A műtét után fontos a bélműködés megindulása a belek visszarendeződése érdekében. Megkönnyíthetjük a bélműködést rostos könnyű ételek fogyasztásával mint pl. extrudált kenyér szilvalekvárral, teljes kiőrlésű natúr müzli natúr joghurttal, aszalt szilva stb.

A fájdalom napról-napra enyhül, de a műtéti terület még hetek múlva is érzékeny vagy érzéketlen lehet. A szexuális élet azonban a gyermekágyi vérzés elmúltával elkezdhető, nem kell kivárni a 6 hetet, mint a természetes szülés esetén, bár a kismama nem biztos, hogy erre vágyik leginkább a szülés utáni időszakban (de a kispapa annál inkább :-) ).

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>